22 мъдри и духовни цитата от К.С. Луис — великата раздяла

Чудих се дали да дам описание на книгата. Отказах се. Сама по себе си е нещо изключително и дълбоко, като съдържание и не би струвала нещо моята оценка. Прочетете я. Помислете върху съдържанието ѝ. К. С. Луис е изключителен теолог, който е признат от почти всички християни по света. Темите, върху които твори са удивителни и ъгъла, през който ги гледа те кара да откриваш абсолютно нови светове. Една изключителна личност, който много добре и фино е разбрала есенцията на християнството. Помага за разбиране на основни неща от него.

Приятно четене:

 1. „Не можеш да вземеш всичкия си багаж на всички пътешествия; на едно от тях дори дясната ти ръка и дясното могат да бъдат измежду нещата, които ще трябва да изоставиш.”
 2. „Когато доброто узрява, става все поразлично не само от злото, но и от всяко друго добро.”
 3. „Злото може да се поправи, но не може да се „прерасне” в добро. Времето не го лекува.”
 4. „Недостигът поддържа живота на обществото.”
 5. „Ако бях получил това, което ми се полага по право, нямаше да съм Тук.”
 6. „Тук нищо не се купува – получаваш единствено, ако помолиш.”
 7. „Ако Средновековието е правило грешки в една посока, от това не следва, че другата посока е лишена от тях.”
 8. „Смъртните не искат да разберат това. За някое временно страдание те казват: „Никакво бъдещо блаженство не може да компенсира това”, без да знаят, че Раят, веднъж достигнат, ще действа и в обратната посока и ще превърне и немислимите страдания в слава.”
 9. „И затова, накрая на всички неща, когато слънцето Тук изгрее и здрачът се превърне в непрогледна чернота там Долу, Блажените ще кажат: „Ние винаги сме живели в небето”, а изгубените: „Прекарахме целия си живот в Ада”. И едните, и другите ще бъдат прави.”
 10. „Там където настоящият опит вижда само солени пустини, паметта вярно отбелязва, че езерата са били пълни с вода.”
 11. „Не можеш напълно да проумееш връзките между Избора и Времето, докато не преминеш отвъд тях.”
 12. „Има и такива, дотолкова заети с разпространението на християнството, че никога не си помислили за Христос.”
 13. „В края на краищата има само два вида хора: тези, които казват на Бога: „Да бъде Твоято воля” и тези, на които Бог казва на края: „Нека бъде вашата воля”.”
 14. Нито една душа, която искрено и постоянно желае радостта, няма да я пропусне. Търсете и ще намерите. Хлопайте и ще ви се отвори.”
 15. „Ако в купа от пепел има мъничка искрица, можем да я разпалим и огънят да лумне отново. Но ако всичко е само пепел, няма смисъл вечно да духаме тази пепел в очите си. Тя трябва да бъде пометена.”
 16. „Плашат, за да не се страхуват.”
 17. „Най-ужасният страх е да се плашиш от себе си.”
 18. „Тези, които мразят доброто понякога са по-близо до него от тези, които не знаят нищо за него и мислят, че вече го имат.”
 19. „Похотта е жалко, слабо, скимтящо създание, сравнена с пищността и енергията на желанието, което ще възкръсне след като тя се умъртви.”
 20. „Тези, които избират отчаянието, могат да държат радостта за заложник със силата на съчувствието.”
 21. „- Да. Целият Ад е по-малък от едно речно камъче на земята, а тук, в Действителния свят е по-малък от атом. Виж онази пеперуда. Ако тя погълне целия Ад, той няма да бъде достатъчно голям, за да я задави или дори да има някакъв вкус.

– Когато си в него, той излежда доста голям, сър.

– Да, но дори цялата самота, омраза, завист и ламтеж, които той съдържа, да се обединят в едно единствено преживяване и да се измерят на везните с най-краткия миг на радост на най-малкия в Рая, те не биха натежали нито грам. Злото не може да е толкова зло, колкото доброто е добро.

 1. „Времето е лещата през която, ти виждаш умалено и ясно, както хората виждат, гледайки през обектива на телескопа – това, което в противен случай би било твърде огромно, за да бъде видяно въобще.”
  Още негови цитати: 
  Хрониките на Нарния
  Отвъд човека
Асен Топалов - лого
© 2023 Асен Топалов. Всички права запазени..
Общи условия | Политика на поверителност | Карта на сайта